Project aan de Kalkhaven te Dordrecht
Daemen Milieutechniek heeft in samenwerking met Tritium Advies een mooi project uitgevoerd aan de Kalkhaven te Dordrecht.
Probleemstelling
De Kalkhaven wordt in opdracht van de gemeente Dordrecht opnieuw ingericht. Tritium Advies is door de gemeente Dordrecht benaderd voor de uitvoering van een nader bodemonderzoek. Aanleiding hiervoor waren de voorgenomen baggerwerkzaamheden om de Kalkhaven te verdiepen. Uit vooronderzoek is gebleken dat de bodem puin bevat. ‘Normaal gesproken kan een sonderingsonderzoek tot ca. 1.5 meter, manueel uitgevoerd worden maar door de aanwezigheid van puin was dit niet mogelijk’, aldus projectleider Ronald Kleemans van Tritium Advies.
Oplossingsgericht samenwerken
Om de deadline van het project niet in het geding te laten komen moest er snel geschakeld worden. Er is volop bedrijvigheid aan de haven, hierdoor was het onderzoeksgebied maar een beperkte tijd toegankelijk. Projectleider mechanisch boren, Daan Schrama van Daemen Milieutechniek had een kant-en-klare oplossing om de klus te klaren. De sonische boorstelling van Daemen Milieutechniek kan namelijk ook vanaf een werkschip op het water opereren. Vanaf het werkschip kunnen de mechanische boringen ten behoeve van een waterbodemonderzoek eenvoudig geplaatst worden.
Specialistische middelen
De samenwerking tussen beide partijen verliep snel en flexibel. De kracht van de samenwerking zat voornamelijk in het praktisch meedenken en organiseren van specialistische middelen zoals een sonisch boorstelling en een (schud)zeef. Nadat de sonische boorstelling door een kraan op het werkschep was getild, heeft Daemen Milieutechniek 12 (aqualock) boringen (Ø70mm) tot 1,5 meter in de waterbodem geplaatst. Daarnaast zijn er 12 waterbodemmonsters met behulp van de grijper van de kraan genomen en gezeefd in de machinale schudzeef ten behoeve van het asbestonderzoek. Voordat het waterbodemonderzoek werd uitgevoerd zijn er door Daemen Milieutechniek ook al 3 diepe peilbuizen geplaatst met behulp van de holle avegaar. In de peilbuizen zijn dataloggers gehangen om op verschillende momenten een meting aan het grondwater uit te voeren.