Proefveld Niet Gesprongen Explosieven (NGE)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bommen afgeworpen boven Nederland. Daarnaast zijn er duizenden militaire vliegtuigen neergestort. Een deel van de militaire munitie is niet afgegaan en bevindt zich hedendaags nog in de bodem. Daemen Milieutechniek ondersteunt bedrijven met het plaatsen van peilbuizen ten behoeve van het opsporen en detecteren van deze ‘niet gesprongen explosieven’.
Onderzoek naar conventionele explosieven (CE)
Wanneer er na vooronderzoek blijkt dat een projectgebied als verdacht wordt aangemerkt op aanwezigheid van CE, dient er een oppervlakte en/of dieptedetectie-onderzoek te worden toegepast om het projectgebied vrij te kunnen geven voor projectontwikkeling. Dit onderzoek kan op meerdere manieren worden uitgevoerd; vaak wordt er een sondeereenheid uitgerust met een magnetometerconus. Deze ‘conus’ gaat door het voorgeboorde gat van de geplaatste peilbuis. Vanuit daar detecteert het met een straal van ca. 1,5 meter, de metalen verstoringen rondom zijn omgeving.
De magnetometerconus meet de afwijking van het aardmagnetisch veld in drie richtingen (X,Y,Z). De sensor van de ‘conus’ meet de afwijking op het aardmagnetisch veld die veroorzaakt wordt door een ijzeren voorwerp. Doormiddel van interpretatie en analyse van de sensorgegevens kunnen de locatie, stand en diepteligging van magnetische objecten zeer nauwkeurig bepaald worden. Vervolgens mag een gecertificeerd bedrijf overgaan op het benaderen, identificeren en veilig stellen van de explosieven. De EOD-D wordt ingeschakeld om het explosief te demonteren en te vernietigen.
Holle avegaar boormachine
Bij Daemen Milieutechniek zijn we trots op de projecten die we uitvoeren. In opdracht van fijne klanten kunnen we doen waar we goed in zijn: het mechanisch ondersteunen van onze opdrachtgevers! Daar krijgen we energie van.
In opdracht van AVG Explosieven Opsporing Nederland en Arcadis, heeft Daemen Milieutechniek 10 peilbuizen geplaatst met behulp van de ‘Holle avegaar’ rondom een dummybom. Met de holle avegaar kunnen diverse diameters peilbuizen worden geplaatst tot een maximale diepte van 35,0 m-mv. Ook is het mogelijk om meerdere peilbuizen in één boorgat te plaatsen. Dit maakt de holle avegaar uitermate geschikt voor het plaatsen van diepe peilbuizen.
Detectieapparatuur valideren
De gebruikte ‘dummybom’ is afkomstig van een munitie technologisch museum. Het gaat om een originele, onschadelijk gemaakte bom van 50kg. De peilbuizen zijn om de dummybom heen geplaatst zodat AVG en Arcadis hun detectieapparatuur kunnen testen en ijken. Bij een validatie wordt gecontroleerd of de detectieapparatuur (nog) aan de gestelde eisen voldoet en correct meet. Wijkt dit teveel af, dan wordt deze afgesteld zodat het weer aan de normen voldoet en er weer accuraat gemeten kan worden.
Uiteindelijk worden de resultaten van het proefveld verwerkt in een rapportage. Hiermee wordt de geschiktheid van de gebruikte detectieapparatuur voor onderzoek naar explosieven aangetoond!