Het doel van een boring is in meeste gevallen het ophalen van de grond ten behoeven van een analyse van de eigenschappen van de grond. Daarnaast biedt het de mogelijkheid ruimte te creëren voor het plaatsen van een sonde of het uitvoeren van een ander type geotechnische proef. Het laatste decennium hebben wij ons gespecialiseerd in vier verschillende boortechnieken:
- Volle avegaar
- Holle avegaar
- Sonische boortechniek
- Roto Sonic (rotosonische) boortechniek
Hieronder lichten we de sonische boortechniek en de Roto Sonic boortechniek, die hieronder valt, toe.
Wat is sonisch boren?
Bij sonisch boren wordt in de boorkop een hoogfrequente slagkracht gecreëerd. De trillingen die hieruit voortvloeien, worden overgezet op de boorbuis waardoor de grond onder de boorbuis ‘vloeibaar’ wordt. Het gewicht van de machine duwt vervolgens de buizen de grond in. Bij onze nieuwe machine, die gebruik maakt van de rotosonic-techniek, komt hier ook nog een draaiende beweging bij. Afhankelijk van de bodemopbouw en het type (sonische) boor kunnen wij dieptes bereiken tot 50 m-mv.
Bij sonisch en rotosonisch boren is er geen sprake van uitkomende grond en geen roering in de bodem. Dit maakt de machine heel geschikt voor het boren in verontreinigde gebieden.
Doormiddel van de aqualock-techniek kunnen ongeroerde monsters (Ø 50 mm) worden gestoken. Sonisch boren is dan ook de beste techniek voor het maken van zeer nauwkeurige profielbeschrijvingen of het nemen van ongeroerde grondmonsters ten behoeve van archeologisch en milieukundig bodemonderzoek.
De sonische boortechniek is ook geschikt van het plaatsen van peilbuizen. De onderzijde van de boorbuis (Ø 100 mm) wordt afgedicht met een ‘verloren’ punt. Hierdoor wordt tot de gewenste diepte een opening (Ø 70 mm) gecreëerd waarin de peilbuis wordt aangebracht.
Sneller op grotere diepte met onze Roto Sonic boorstelling
Bij Daemen Milieutechniek hebben, naast een standaard sonische boorstelling, ook een rotosonische boorstelling in ons machinepark. Deze geavanceerde nieuwe machine maakt door zijn draaitechniek (rotatie) het mogelijk om dwars door puin heen te boren.
Dit heeft grote voordelen voor geotechnische, milieukundige en archeologische opdrachten aangezien één machine zowel de peilbuizen kan zetten als door puin heen kan boren. Dit betekent dat de Roto Sonic zorgt voor het nog preciezer kunnen plannen van onze werkzaamheden aangezien er geen avegaar nodig is om het grove werk op te knappen. U krijgt van ons dus een nóg strakkere planning en timing.
Vragen over sonisch boren?
Wilt u meer informatie over wat Daemen Milieutechniek kan betekenen op gebied van sonisch of rotosonisch boren? Of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.