Boormeesters Daemen Milieutechniek schitteren op het witte doek
Negenduizend jaar geleden waren er al mensen in het gebied dat nu Oosterwold in Almere is. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek van EARTH. De boormeesters van Daemen Milieutechniek verzorgde voor dit onderzoek duizenden mechanische boringen in een gebied van 4.363 hectare. Aan de hand van deze grondboringen is de ontwikkeling van het landschap in kaart gebracht. Van toendra met mammoeten zo’n 20.000 jaar geleden tot oerbos met beren en het ontstaan van een moerasgebied 9.000 geleden. Het archeologische onderzoeksbureau EARTH heeft een film gemaakt over het hele onderzoek om het belang van archeologisch onderzoek te vinden.
Vondsten van 9.350 jaar oud.
Tijdens het onderzoek heeft EARTH bijzondere vondsten gedaan zoals menselijke botresten en kruiken. Hiernaast is er door microanalyse duidelijk geworden dat er vroeger mensen in Oosterwold zijn geweest. In de bodem zijn stukjes van pijlen, vuurstenen en geroosterde hazelnoot gevonden van 9.350 jaar oud. Het gebied zou niet gebruikt zijn om te wonen maar om te vissen en te jagen.
Archeologische vindplaatsen
In de wijk Oosterwold zijn er verschillende plekken waar niet gebouwd mag worden. Dit komt omdat er op die plekken archeologische vonsten zijn aangetroffen. Die plekken zijn beschermt en daar mag dus niet op gebouwd worden. Op deze archeologische kaart zijn de archeologische plaatsen terug te vinden.