Archeologisch onderzoek in Europapark naar ``steentijd`` mens in Groningen
Groningen – Met behulp van de avegaarboormachine waren de boormeesters van Daemen Milieutechniek samen met de Archeologen van Raap afgelopen week in de weer op het parkeerterrein bij de Euroborg. Haja Veenstra, verbonden aan het archeologisch bureau Raap, steekt zijn enthousiaste niet onder stoelen of banken.
Mechanisch boren i.p.v. proefsleuven
“We werken niet vaak met deze boor” vertelt Veenstra. Soms ligt archeologie diep verborgen onder het maaiveld maar herbergt toch aanwijzingen voor het leven in jager-verzamelaarstijd. Namelijk op het oude oppervlak van de Hondsrug, het diep begraven dekzand waar de mesolithische en neolitische mens graag kampeerde. Meestal graven archeologen proefsleuven, maar daarvoor is de grond hier niet geschikt. De kans dat de archeologen bedolven zouden raken, was te groot. Vandaar dat Raap, Daemen Milieutechniek heeft ingeschakeld voor de inzet van mechanische boringen, tot een diepte van vier meter en het nemen van grondmonsters.
Houtskool, visgraatjes en vuurstenen
De kans bestaat dat er stille getuigen boven komen die aantonen dat hier duizenden jaren geleden menselijke activiteit was. Gemeentelijk archeoloog Fraukje Veenman: “Houtskool en visgraatjes bijvoorbeeld tonen aan dat er hier mensen waren” vult Veenstra aan “of vuurstenen die gebruikt zijn als werktuig”. Ondenkbaar is het niet. Een stuk verderop werden in 2003 paalkuilen van een 2500 jaar ouder boerderij gevonden. Voor zover nu bekend het oudste huis in Groningen. De wereld zag er 2500 jaar geleden natuurlijk iets anders uit. Wijzend naar het gebouw van Duo in de Verte, zegt Veenman: daar ligt de Hondsrug. En hier was het landschap te vergelijken met de Veluwe. Door dat landschap trokken jagers en verzamelaars op zoek naar voedsel. En daarbij lieten ze sporen achter. De kunst is om die sporen terug te vinden. De boormeesters van Daemen Milieutechniek verrichten in totaal 140 boringen. De grond wordt vervolgens gezeefd, waarbij de medewerkers van Raap speuren naar aanwijzingen van menselijke activiteit.
Bron: Groninger Gezinsbode