Archeologisch booronderzoek in Swifterbant
Sinds de invoering van de monumentenwet in 2007 is het verplicht om de archeologische resten in de bodem in kaart te brengen. Deze wet schrijft namelijk voor dat de archeologische waardevolle resten in een bodem behouden dienen te worden. In veel gevallen betekent dit dat er, voordat er werkzaamheden in de grond mogen plaatsvinden, een archeologisch vooronderzoek en een (verkennend) booronderzoek uitgevoerd dienen te worden. Indien de diepte van archeologisch onderzoek het niet meer toelaat om het met de hand te doen, wordt Daemen Milieutechniek ingeschakeld.
170 mechanische boringen
Zo hebben onze boormeesters in opdracht van Econsultancy ca. 170 boringen tussen de 4 en 5,5 m-mv geplaatst ten behoeve van monstername voor archeologisch onderzoek in Swifterbant (gemeente Dronten). De boringen zijn uitgevoerd met onze sonische boormachine. Door middel van de Aqualock-techniek kunnen ongeroerde monsters (Ø 50 mm) worden gestoken. Sonisch boren is dan ook vaak de beste techniek voor het maken van zeer nauwkeurige profielbeschrijvingen of het nemen van ongeroerde grondmonsters ten behoeve van archeologisch onderzoek. De bodemprofielen zijn vervolgens nauwkeurig onderzocht en beschreven door de archeologen van Econsultancy. Met behulp van de verkregen resultaten is er een hoogtekaart gemaakt die het landschap uit de periode van de steentijd in kaart brengt. Aan de hand van deze hoogtekaart worden archeologisch “kansrijke” zones in kaart gebracht, waarvoor gericht nader archeologisch onderzoek uitgevoerd kan worden.
Meer weten?
Bekijk bijgevoegd filmpje voor meer informatie over dit mooie project en de unieke samenwerking tussen Econsultancy en Daemen Milieutechniek.