Archeologiestudenten in Deventer duiken met boringen Daemen Milieutechniek dieper het vak in
Afgelopen week begeleidde Daemen Milieutechniek meerdere demonstratieboringen voor een grote groep Archeologiestudenten aan de Saxion Hogeschool in Deventer. De ongeveer 60 1e-jaars studenten kregen te zien hoe met een sonische boorstelling de diepte ingegaan werd en leerden zo over het mooie, praktische gedeelte van het archeologisch vak. De z.g. Fieldschool is een afsluiting van het eerste jaar en laat zien waar ze in latere leerjaren mee te maken gaan krijgen. Een enthousiaste groep studenten, docenten en boormeesters verkenden zo de diepten bij Deventer.
Handen uit de mouwen
In totaal vinden er twee dagen met boringen plaats, 30 mei volgt er nog een dag met wederom een grote groep studenten. Tijdens dit eerste practicum vonden per klas drie machinale boringen plaats van tussen de 6 en 8 meter diep. Daarnaast werden er door de studenten handboringen gedaan. Niet alleen onderzoekende maar ook fysieke arbeid was dus nodig! De verschillen in het type boring maakte het voor de studenten inzichtelijk welk type boring je het best kunt inzetten in welke situatie.
De diepte in
Roeland Emaus, docent en onderzoeker bij Saxion: “De studenten vinden het bij de diepe machinale boringen mooi om te zien hoe het profiel verandert. Je kan terugkijken tot in de tijd van de Neanderthalers en misschien wel tot voor de laatste ijstijd. Het boren tot op deze dieptes geeft – letterlijk – een andere dimensie aan het vak.”
Wat het naar boven brengt
Na de boringen is het tijd om te gaan beschrijven wat er uit de boringen naar boven is gekomen. Dit werd gedaan in kleinere groepen. Roeland Emaus: “De studenten moeten technisch een sediment kunnen beschrijven. Zie je klei, zand, veen of ander materiaal? Kortom: wat is het afzettingsmilieu geweest? Op deze manier kunnen de studenten inschatten of er archeologie te verwachten is. Een van de mooiste onderdelen van het vak.”
Doel van Fieldschool
Het doel van de Fieldschool is om studenten kennis te laten maken met verschillende technieken die in de Nederlandse archeologische prospectie (de opsporing van vindplaatsen) gebruikt worden. Daarnaast is het de bedoeling dat studenten inzicht krijgen in de relatie tussen de ondergrond (opbouw en ontstaansgeschiedenis) en het voorkomen van archeologische resten. Hierbij wordt aandacht besteed aan het beschrijven en interpreteren van een bodemprofiel. Met behulp van deze basisvaardigheden kunnen studenten zich later in de studie verder ontwikkelen.
Graag willen wij Saxion bedanken voor de ontzettend mooie dag en de prettige samenwerking. Uiteraard stellen wij ons graag ook voor volgend jaar weer beschikbaar!
Werken bij Daemen Milieutechniek
Daemen Milieutechniek is een open no-nonsense organisatie met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. We zijn regelmatig op zoek naar nieuwe mensen die affiniteit hebben met het bodem, milieu en mechanisch boren. We zijn nog op zoek naar projectmedewerkers, projectleiders en boormeesters!